Yeşil Kahve Çekirdeği Nedir, Faydaları Nelerdir?
- Published in Blog
Yeşil kahve çekirdeği zayıflama konusunda oldukça popüler bir ürün, bu popülerliği sayesinde son dönemde yeşil kahve çekirdeği hap olarak vitamin üreticileri tarafından da üretilmektedir.
Yeşil kahve çekirdeği, kahvenin işlem görmemiş halidir. Hepimizin bildiği gibi kahve taneleri toplanıp önce kavrulur sonra kahve çeşitlerine göre öğütülür ve içime hazır hale gelir, yeşil kahve çekirdeği ise kahvenin kavrulmamış halidir. En çok tercih edilen türü ise Arabica'dır. Yeşil kahve çekirdeği, yüksek oranda klorojenik asit içerir. Klorojenik asitin kahvenin kavrulması esnasında etkisinin zayıfladığı tespit edilmiştir.
Peki yeşil kahve çekirdeği zayıflatır mı? Yeşil kahvenin zayıflatıcı özelliği içeriğindeki klorojenik asittten gelmektedir, klorojenik asit;
- Karaciğerdeki glikoz salınımını azaltır.
- Vücuttaki depolanmış yağların yakılmasını sağlar. Glikozun yağ hücrelerinde enerjiye dönüşümünü kolaylaştırır. Bu iki işlem metabolizmanın çalışmasını hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Yeşil kahve çekirdeği, aynı zamanda polifenoller gibi diğer antioksidanlar da içerir. Antioksidan özelliği ile, vücudu serbest radikallerin vereceği zararlara karşı da korur. Bir çok hastalığın oluşumunu önler ve yaşlanma sürecini de geciktirir. Unutmamak gerekir ki tıpkı normal kahve gibi yeşil kahve de kafein içerir ve uzun süre yüksek dozda kullanımı uykusuzluk sorun, mide rahatsızlıklarına yol açabilir ve sinirlilik hali oluşturabilir.
Bunun dışında kafeinin oluşturabileceği şu yan etkilere de dikkat etmek gerekir;
- Kafein, metabolizmayı etkilediği için hamilelerin ve emziren annelerin dikkatle kullanması gerekir. Aşırı kafein bebeğin metabolizmasını da etkileyebilir.
- Sinirlilik, korku, endişe (Anksiyete) gibi sorunlarınız varsa kafein bunu daha da kötüleştirebilir.
- Eğer Diyabet hastası iseniz kafeini aşırı kullanmamalısınız. Çünkü kafein kan şekerinin hem yükselmesine hem de düşüşüne neden olabilmektedir.
- Kafein aşırı oranda alınırsa ishale de yol açabilir. (Diarrhea)
- Hassas Bağırsak Sendromu hastalığını ilerletebilir
- Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz de Kafein alımına dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı oranda alınan kafein tansiyonun yükselmesine yol açabilir.
- Osteoporosis (Kemik Erimesi) hastası iseniz kafein tüketimine dikkat! Çünkü aşrı kafein, kalsiyumun idrar yoluyla vücuttan atılmasına yol açar. Eğer Osteoporosis hastası iseniz günlük kafein alımınız 300 mg'ı geçmesin. Eğer kafein tüketiyorsanız beslenmenize kalsiyum içeren gıdalar ilave edin.
Görüldüğü üzere ölçülü kullanıldığında yeşil kahve çekirdeğinin metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır. Yeşil ya da kavrulmuş olsun, kahvenin faydaları oldukça fazladır fakat kafein nedeniyle günlük kullanım sıklığına ve güvenilir üreticilerin ürünlerini tercih etmeye özen gösterilmelidir.