Gıda Alerjisinin Belirtileri Neleridir?
- Published in Blog
Bazı kişilerin belirli gıdalara karşı hassasiyeti vardır. Hiç beklenmedik bir yiyecek bile hassasiyeti olan kişilerde olumsuz etkilere neden olabilir. Gıda alerjisi, ya da diğer adıyla gıda intoleransı kurdeşen, şişme, boğaz rahatsızlıkları gibi kısa süreli sağlık problemlerine yol açar. Hangi yiyeceklerin gıda alerjisinin nedeni olduğunu bulmak için ise intolerans testi olarak bilinen bazı testler yapılmaktadır.
Prevention Magazin'de yer alan bir makalede gıda alerjisinin 7 farklı belirtisi listelenmiştir.. Bu yazıda, ilgili makalede yer alan 7 işareti özetliyoruz;
1. Endişe, hafıza zayıflığı, zihin bulanıklığı ve baş ağrısı:
Gluten içeren gıdalar (Tahıllar), şeker, süt ürünleri, gluteomorphins ve casomorphins içerir ve tıpkı morfinin yarattığı zihin bulanıklığı, hafıza zayıflığı, tedirginlik ve endişe duygularını yaratabilir. Bu olumsuz etkiler ilgili gıdaları tüketmediğiniz zaman kayboluyorsa, bu gıdalara karşı alerji belirtisi olabilir.
2. Bazı gıdalara karşı duyulan aşırı istek (Food Craving):
Bir gıdaya karşı aşırı istek duyuyorsanız dikkatli olun, bu da bir gıda alerjisinin belirtileri arasında olabilir! Ilımlı dozda besin tüketme kuralı hassasiyetinin olduğu gıdalar için ne yazık ki geçerli değildir. Örneğin laktoza karşı duyarlığınız varsa, kahvenize koyacağınız az miktar süt bile vücudunuzu fazlasıyla olumsuz etkileyebilir. Bir gıdaya alerjiniz varsa vücudunuz o gıdayı sindiremez. Bağışıklık sisteminiz ise cevap olarak antikorları devreye sokar, bu tepki sadece belli bir süre için sizi korur. Daha sonra ise vücudunuz yeniden bir antikor atağına hazırlanır. Duyduğunuz aşırı istekten kurtulmanız 3-4 gününüzü alabilir.
3. Yorgunluk:
Gıdalar bizim enerji kaynağımızdır, ama hassasiyet yaratan bir gıdayı tüketmeye devam etmek durumu tersine çevirebilir. Vücudunuz bu gıdayı sindiremez ve daha çok çalışır. Bağışıklık sisteminiz harekete geçer, vücudunuzda yangıya (inflamasyon) yol açar. Kısacası vücudunuzda alerji yaratan gıda enerji yerine yorgunluk verir.
4. Mide yanması:
Eğer ülser değilseniz, mide ekşimesi ( ya da mide yanması ) de bir gıdaya karşı hassasiyetiniz olduğunuzu gösteren klasik bir belirtidir.
5. Eklem ağrısı:
Çoğu insan eklem ağrısını bir yaşlanma olgusu olarak görse de, bu ağrılar aynı zamanda çok yaygın görülen bir gıda alerjisi belirtisidir. Eklem ağrıları, süt ürünleri veya gluten içeren gıda tüketimi ile ilgili olabilir.
Süt ürünleri, soya, glutenli gıdalar gibi ürünlerin sağlıksız bir yanı olabilir. Bu ürünler, GDO, pestisit, antibiyotik gibi katkılar içeriyor olabilir. Katkılı bu gıdaları tüketmek vücuttaki yangıyı (inflamasyon) tetikleyerek, kronik hale getirebilir, kortisol ve insülin direncini de yükseltebilir.
6. Akne, Rosarea ve Göz altındaki koyu halkalar:
Cilt vücudun koruyucu tabakasıdır. Vücutta gelişen olumsuz bir olay cilde yansır. Kızarıklık, egzema, dış kulak kaşıntısı, akne, rosacea, göz altındaki morluklar gibi cilt sorunları gıda alerjisinin belirtileri arasında olabilir. Süt ürünleri ile akne ilişkisi bilinmektedir. Rosacea ile de süt ürünleri duyarlılığının bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir.
7. Gaz, şişkinlik, kabızlık:
Gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sorunları da gıda alerjisinin belirtisi olabilir. Özellikle, işlenmiş ürünlerin bağırsaklardaki bakteri kompozisyonunu değiştirebileceği tespit edilmiştir.