B1 Vitamini Tiamin olarak da bilinmektedir. B1 vitamini faydaları arasında ilk sırada besinlerin enerjiye çevrilmesinde oynadığı önemli rol bulunmaktadır. B1 vitamini (Tiamin) nelerde bulunur ne işe yarar B1 vitamini eksikliği nelere yol açar gibi konular aşağıda başlıklar halinde incelenmektedir;
B1 vitamini (Tiamin) B grubu vitaminleri arasında ilk bulunandır. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunan ve suda eriyen bir vitamindir. Tiamin özellikle sinir ve sindirim sistemi sağlığında ve karbonhidrat metabolizmasında önemli bir rol oynamaktadır. Suda çözülen vitamin olduğu için vücut tarafından depolanmaz.
B1 vitamininin en önemli faydası; karbonhidrat gibi enerji kaynağı olan besinlerin vücutta enerjiye çevrilmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra sinir sisteminin çalışmasını düzenler hatta bu nedenle 'moral vitamini' olarak da bilinir iştah açar damar sertliğini önler.
B1 vitamini eksikliği aşağıdaki belirtiler ile görülür;
Aşırı alkol tüketimi ile beraber B1 vitamini eksikiliği bulunuyorsa hafıza kaybı ve beden işlevlerinde düzensizliğe neden olan “Wernicke-Korsakoff” sendromu görelebilir. İleri derecede yetersizliğinde ise merkezi sinir sistemini yıkan 'beriberi' hastalığı görülebilmektedir tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu hastalığa özellikle uzun süre alkol tüketenlerde rastlanmakla birlikte beslenme düzeyleri yeterli seviyelerde olanlarda rastlanmaz.
Besinlerden doz aşımına neden olacak şekilde fazla miktarda tiamin bulunmaz ancak damardan fazla verilmesi toksik etki yaratmaktadır.
Tiamin suda eriyen bir vitamindir ve kullanılmayan bölümü böbrekler yolu ile vücuttan dışarı atılır. Vücutta depolanmadığı için günlük beslenmenizde yer alması gerekmektedir.
Her 1000 kalori için 0 4 mg B1 vitamini alınması yeterli olacaktır. Alkol çay ve kahve tüketimi gebelik ve emzirme dönemi stres gibi faktörler günlük B1 Vitamini ihtiyacını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra karbonhidratları enerjiye çeviren bir vitamin olduğundan karbonhidrat tüketimi fazla olan kişilerin B1 vitaminine ihtiyacı artacaktır.
Not: 100 gr'lık tam buğday unundan yapılmış ekmek günlük ihtiyacınızın 1/3'ünü karşılamaktadır.
B1 vitamini bira mayası kuru baklagiller karaciğer tahıllar süt yumurta ceviz fındık fıstık gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunur. Rafine edilmiş bitkisel yağlarda ve beyaz unda B1 vitamini bulunmaz.
Kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü'nün mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında saydığı...
Ağız hijyenin sağlanmasında diş macunun tek başına yeterli olduğu düşünülür...
Reflü, özellikle son yıllarda yaygınlaşmış olup günümüzde pek çok kişinin...
Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle ve grip birbirleri ile...
Oğul otu, latince orjinal adıyla "Melissa Officinalis", nane familyasından bir...
Cilt, adeta bir kalkan gibi vücudumuzu dış etkilerden korurken aynı...
Sık rastlanan bir rahatsızlık olan ishal hayatı olumsuz etkiler ve oldukça rahatsızlık...
Anavatanı Güney Asya olan zencefil ya da latince adıyla zingiber...
Kemik sağlığımız hareket kabiliyetimiz açısından hayati önem taşır. Kemikler kırmızı...
Probiyotik özelliği olan yoğurdun faydaları oldukça fazladır. Öncelikle sindirim sistemine...
Hıçkırığın hepimiz için sinir bozucu ve rahatsızlık veren bir durum olduğunu kabul...