B9 vitamini diğer adıyla Folik Asit hücre yenilenmesinde görev alır. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerde bulunan Folik Asit adını latince yaprak anlamına gelen 'folum' kelimesinden almıştır.
Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için faydalı olduğu bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler özellikle de ıspanak folik asit içeren besinler arasındadır. Bu yazımızda başlıklar halinde folik asit ile ilgili detaylı bilgiler verilmektedir;
B9 vitamini Folik Asit ya da Folat olarak da bilinmektedir. Folat besinlerden alındığı doğal hali Folik Asit ise sentetik üretilen hali için kullanılmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamindir ve bu nedenle vücutta depolanmaz. Yüksek ısıya ve asidik ortama karşı dayanıklı değildir.
Tüm B grubu vitaminler vücudun enerji sağlama mekanizması için önemlidirler. B9 vitamini diğer adıyla Folik Asit de beyin fonksiyonları için faydalı bir vitamindir. Hücre yenilenmesi ve yeni hücre oluşumu kan yapımı ve antikor oluşumunda görev alır. Özellikle anne karnındaki bebeklerin gelişiminde ve sinir sistemlerinin oluşumunda Folik Asit önemli bir rol oynar. Bu nedenle hamilelik döneminde önerilmektedir.
Yetişkin bir insanın folik asit ihtiyacını doğal yollarla besinlerden karşılaması mümkündür. Vücutta depolanmadığı için doğal beslenme yoluyla doz aşımı riski düşüktür. Fakat vitamin hapları ile alınacaksa günlük 1000 mcg'yi geçmemelidir. Özellikle yaşlı insanlarda günlük doza dikkat edilmelidir. Folik asidin fazla alınması vücuttaki B12 eksikliğini gizleyebilir B12 eksikliği giderek artabilir. Bu nedenle vücudun B12 ihtiyacı varsa bilinmeli ve folik asitle beraber B12 vitamini de alınmalıdır.
Dengesiz beslenme ve aşırı alkol tüketimi folik asit eksikliğine yol açabilir. B9 vitamini vücutta depolanmadığı için düzenli olarak besinlerden alınması gerekmektedir. Meyve ve sebzenin az tüketilmesi eksikliğe neden olabilir. Ek olarak yaş ilerledikçe ya da hamilelik döneminde Folik Asit ihtiyacı artmaktadır. Büyüme için gerekli olduğundan eksikliğinde çocuklarda gelişimde yavaşlama bebeklerde düşük kilo gibi etkileri olabilir.
Folik Asit eksikliği anemi hastalıklarına neden olabilir bu nedenle özellikle hamilelik döneminde bebek gelişimi açısından uygun dozda alınmalıdır.
Günlük gereksinimi kadın ve erkekler için 400 mikrogram olmakla beraber hamilelik döneminde 600 mikrogram alınması tavsiye edilmektedir.
Özellikle karaciğerde ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde bezelyede tahıllarda ve turunçgillerde yoğun olarak bulunur. Örneğin 1 porsiyon ıspanak yemeğinde 100 mcg 1 bardak taze portakal suyunda 80 mcg 8 adet çilekte 80 mcg ve 1 porsiyon bezelye yemeğinde 100 mcg Folad bulunur.
Kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü'nün mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında saydığı...
Artrit ağrılı bir eklem rahatsızlığıdır. Artiritin nedeni tam olarak bilinmemekle...
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi portakal, güzel lezzetinin yanı sıra sağlığımız...
Düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı yaşam için gerekli olduğu tartışılmaz bir...
Mide bulantısı, nerede ve ne zaman olursa olsun rahatsızlık veren...
Kan hastalıkları içinde en sık görülen hastalık "Anemi", halk arasındaki...
Glisemik indeks, diyabet hastaları için geliştirilmiş bir ölçüm aracı olsa...
Burun tıkanıklığı, burun deliklerinin içini kaplayan zarların iltihaplanması ile mukus birikmesi...
Karpuz yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Sıcak yaz günlerinde hem...
Sabah uyanıp aynaya baktığınızda fark ettiğiniz ilk şey gözlerinizdeki şişkinlikler mi?...
Yemeklerimizin yanına eşlik eden kıvırcık yeşil salata, sağlığımız açısından en...
Bu yazımızda brokolinin faydalarını sizinle paylaşacağız. Adeta bir minyatür ağacı andıran...