D Vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Yağda eriyen vitaminler arasındadır fazlası idrarla vücuttan atılmaz. Isıya dayanıklıdır. D vitamini eksikliği kemiklerde zayıflamaya yol açan hastalıklara neden olur. D vitamininin başlıca kaynağı güneş ışığıdır.
D vitamini kalsiyum ve fosforun vücut tarafından kullanımında rol almaktadır. Vücutta kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyumun kemiklere taşınmasını sağlar bu mekanizma kemik sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. D vitamini raşitizm rahatsızlığını önleyen aşağıdaki 3 maddenin birleşiminden oluşmaktadır. Raşitizm kemiklerin zayıfladığı ve eğrildiği bir rahatsızlık türüdür.
Kemik gelişimi ve sağlığı dışında bağışıklık sisteminin gelişimi büyüme ve kas yapısının güçlenmesi de D vitamininin faydaları arasındadır.
D Vitamini vücutta depolandığı için multivitaminler ile alınırken dikkat edilmesi gerekir. Fazla alınması durumunda bulantı kusma gibi belirtiler gösterir uzun dönemde ise D vitamini fazlalığı böbreklerde taş eklemlerde kireçlenme büyüme bozuklukları gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
D vitamini eksikliği ise raşitizm hastalığına neden olur. Raşitizm daha önce de belirttiğimiz gibi kemiklerde yumuşama eklemlerde şişme dişlerde bozukluk eğrilik geç çıkma gibi rahatsızlıkların görüldüğü bir hastalıktır.
D vitamini eksikliğinin en önemli nedeni güneş ışınlarından faydalanamamaktır. Yetişkin bir kişinin günde en az yarım saat güneş ışığından faydalanması gerekmektedir. Ten rengine bağlı olarak bu süre değişebilir. Açık tenliler için daha uzun süreler gerekebilir.
D Vitamini ihtiyacı hamilelik ve yaşlılık döneminde artmaktadır. Bu dönemde günlük 10 mcg D vitamini alınabilir. Aynı şekilde bebeklerde ve çocuklarda da kemik gelişimi açısından 10 mcg tavsiye edilmektedir. Bu oran bir çay kaşığı balık yağı ile karşılanabilmektedir. Normal bir yetişkin için günlük 5 mcg kullanım yeterlidir.
Bu vitaminin günlük ihtiyacını belirleyen en önemli faktör kişinin güneş ışınlarından yararlanma durumudur. Güneşten sık yararlanamayan bir kişinin D Vitamini ihtiyacı daha fazla olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bazı ilaçların kalsiyum emilimini azaltması durumudur. Kilo verdiren ilaçlar ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin mutlaka D vitamini ihtiyaçlarını belirlemeleri gerekmektedir. Bu tip özel durumlarda günlük kullanım dozu için bir sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.
D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Düzenli şekilde güneş ışınlarından yararlanan bir kişi bazı besinlerle D vitamini üretimine destek verebilir. D vitamini diğer çoğu vitaminin aksine çok fazla besinde yaygın olarak bulunmaz. D vitamini nelerde bulunur sorusunun cevabı ise balık yağı balık eti karaciğer süt ürünleri yumurta sarısı olabilir. 1 çay kaşığı balık yağı alan genç bir kişi günlük ihtiyacını karşılayabilir.
Güneş ışığının az olduğu açık tenli yapıya sahip İskandinav ülkelerinde D Vitamini alımı daha zordur. Bu bölgelerde D vitamini eksikliğinin görülmemesinin nedeni öğünlerde çok sık balık tüketilmesidir.
Kabak çekirdeği, Dünya Sağlık Örgütü'nün mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında saydığı...
Ağız hijyenin sağlanmasında diş macunun tek başına yeterli olduğu düşünülür...
Reflü, özellikle son yıllarda yaygınlaşmış olup günümüzde pek çok kişinin...
Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle ve grip birbirleri ile...
Oğul otu, latince orjinal adıyla "Melissa Officinalis", nane familyasından bir...
Cilt, adeta bir kalkan gibi vücudumuzu dış etkilerden korurken aynı...
Sık rastlanan bir rahatsızlık olan ishal hayatı olumsuz etkiler ve oldukça rahatsızlık...
Anavatanı Güney Asya olan zencefil ya da latince adıyla zingiber...
Kemik sağlığımız hareket kabiliyetimiz açısından hayati önem taşır. Kemikler kırmızı...
Probiyotik özelliği olan yoğurdun faydaları oldukça fazladır. Öncelikle sindirim sistemine...
Hıçkırığın hepimiz için sinir bozucu ve rahatsızlık veren bir durum olduğunu kabul...